lördag, oktober 10, 2009

Vem är rädd för fluortanten…?

fluortant

Idag tänker jag skriva om något helt annat än ni är vana vid. Nämligen fluor. Jag har läst en hel del om fluor och hur det påverkar kroppen. Jag blev starkt påverkad av vad jag läste… Läs själva nedan och bilda er en egen uppfattning!

Jag själv har haft ganska mycket problem med tänderna, de är spröda och har haft en hel del hål, detta trots att jag själv anser att jag sköter min munhygien bra. Jag har haft allergi sedan jag var liten mot bl.a pälsdjur, pollen m.m.

Fluor befinner sig i giftighetsgrad någonstans mellan bly och arsenik. Forskning tyder på att fluorider kan orsaka såväl allergier, benskörhet, dental fluoros som neurologiska skador.
En färsk vetenskaplig rapport (18) visar att fluorid stör enzymen kaseinkinas II och den emaljbildande cellen, vilket leder till oregelbunden mineralisering vid emaljbildningen. Det tandläkarna således kallar oskyldiga fläckar på tänderna är i själva verket symptom på kronisk fluorförgiftning av spädbarnet! Fluorskadad emalj har visats vara mer benägen för karies än normal emalj, senast visat i en sydafrikansk rapport om barn i byar som var helt opåverkade av tandvård. Då man förstår fluorosens rätta natur är det inte svårt att också begripa att barn under den tid tandbildningen pågår ska utsättas för så litet fluorid som möjligt.Det betyder att barn under sex års ålder inte över huvud taget ska utsättas för fluoriderad tandkräm, fluortuggummi eller fluorrikt dricksvatten.

Jan sällström avslutar:  Personligen anser jag att tandvårdens fluorprofylax tillhör medicinhistoriens största experiment!!!

Det finns många artiklar i området och helt klart intressant läsning. Se bilder på fluorskador här.

Kommersiella intressen har satsat stora pengar på att få fluor nyttigförklarat, och lyckats lura hela tandläkarkåren.

Fluorid i vatten påstås stärka tändernas emalj. På sikt blir dock emaljen sprödare, och missfärgas vid halter över 1,5 ppm. I USA har man funnit samma kariesfrekvens i områden som fluoriderat sitt vatten som i områden utan tillsats av fluorid i vattnet. Det finns i dag en rad observationer som visar att kariesfrekvensen ibland är hälften så stor i fluorfattiga områden som i fluorrika.

Fluorid är ett starkt gift, som bland annat ger skelettcancer. Cancerfrekvensen är cirka 10 procent högre i områden som fluoriderar sitt vatten. Åldrandet påskyndas av fluorid. Mängden fluorid i en tub tandkräm är tillräcklig för att döda ett barn.

Fluor ger allergi, hudproblem, försvagat immunsystem och skelett- och ledsjukdomar, och anses ligga bakom utmattningssyndrom. Ett känt mineralvatten i Sverige innehåller 2.7 ppm fluorid, och har hälsovarning på etiketten. Helst bör vattnet ligga under 0,2 ppm, i varje fall under 0,5 ppm.

Hur blev det så här? En vanlig konspirationsteori är att man vid tillverkningen av atombomben på 1940-talet erhöll natriumfluorid i stora mängder som restprodukt då uranhexafluoriden (som användes i gascentrifugerna för att anrika uran-235) omvandlades tillbaka till uran. Se www.fluoridation.com/atomicbomb.htm

Att dumpa detta avfall skulle kosta stora pengar. I stället genomförde man lite ”greenwashing”, och fann att fluoriden förhindrade karies. Man kunde därefter sälja fluoriden till vattenverken och tandkrämstillverkarna med god förtjänst.

I dag kan man bara köpa tandkräm utan fluorid i hälsokostbutiker. Artikeln hämtad HÄR.

28

Vi har helt slutat med fluor, sedan i maj. Vi köper tandkräm av Forever Living numera. Jag anser att det finns alltför många frågetecken runt fluor för att jag ska ge mina barn det två ggr om dagen. Man gav fluor till fångarna i koncentrationslägren för att de skulle hållas lugna och det stoppar vi frivilligt i munnen i form av tandkräm, fluortabletter/tuggummin och tex FLUX. Vi väljer att avstå cellgiftet och kommer så göra tills motsatsen bevisas… Jag vill bara tillägga att det är tillsatt fluor i Ramlösa också, det finns t.om varningstext på flaskan… Go Loka ;)

Jag tycker själv, inbillning eller inte, att min allergi är bättre. Jag kan numera kela med våra katter på ett helt annat sätt än vad jag kunnat tidigare… Är det en slump?? Hur känner du?

Trevlig kväll och kram på er alla ni som orkade läsa ända hit ♥

.

18 kommentarer:

 1. Weleda har "naturliga" tandkrämer utan fluor, bl.a. en för barn.
  Finns i välsorterade hälsokostbutiker, kanske även på ICA Maxi.

  Kram Helene

  SvaraRadera
 2. Jisses! Detta hade jag ingen aning om... sen iofs har jag aldrig haft problem med munhygien. Inga hål o så... Men det tål ju ändå att tänkas på vår tjejerna skull. tack för tipset!

  Kraaaaaaaaaaaam!

  SvaraRadera
 3. Men oj, vilken intressant läsning! Nu måste jag nog ta ställning till hur vi fortsätter med flour här hemma, åtminstone till dottern! Kram och trevlig helg!!

  SvaraRadera
 4. Hej Fru Sätterlund

  Jag vet inte om jag kommenterat hos dig förut men jag kikar iaf in ibland. Precis som du är jag en fotointresserad tjej i mina bästa år.

  Jag hoppas du inte tar illa upp av mitt inlägg idag. Men jag skulle vilja uppmuntra dig och dina läsare att läsa mer än en sida av flour diskussionen.

  Jag har inte hunnit göra en ordentlig search på google men här kommer några åsikter i frågan.

  http://www.fluoridedebate.com/question22.html

  http://amr2you.blogspot.com/2005/06/countless-studies-have-cleared.html

  Konspirationsteorin om atombomben kan vi nog glömma. Jag håller det inte troligt att det svenska tandläkarförbundet baserar sina behandlingar på studier gjorde i USA på 40-talet.

  Igen förlåt om jag mitt inlägg uppfattas som otrevligt. Jag tar inte ställning eftersom jag inte har läst in mig i ämnet ordentligt men jag vill mana till eftertanke.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Linda: Vad roligt att du kikade in hos mig och kommenterade. Alla åsikter är självklart välkomna. :)

  Jag tror inte heller på konspirationsteorin om fluor men biverkningar av för mycket fluor är vetenskapligt bevisat. Jag har alltid blivit tillsagd att tilsätta mer fluor. Flux, fluortabletter, tuggummi osv. och mina tänder blir definitivt inte bättre...

  Jag har inget att förlora iom att utesluta fluor, mina tänder kan knappast bli sämre. Det finns inget som heter fluorbrist, och inget belägg för att vi behöver fluor. Snarare finns det bevis för att emaljen blir sprödare... Inget kan ta skada om jag låter bli, därav mitt beslut :)

  Har en bekant som slutade med fluor för fyra år sedan för hela familjen. Den minsta har alltså aldrig fått fluor. Hon har inget sagt till tandläkaren just för att han/hon skulle vara objektiv och den familjen har bara fått höra gott. Fina välskötta tänder utan hål... Mindre tandsten hade hon själv också...

  Jag tror på mitt beslut tills någon lägger fram bevis för att det skulle vara skadligt att låta bli fluor. Alla andra gör det som de själva anser vara rätt :) Jag ville bara "öppna ögonen" och göra ett aktivt val istället för att bara använda fluor för att "man ska".

  Jag kan inte låta bli att undra över sambandet med fler allergier i västvärlden och det utbredda fluoranvändandet mot i övriga världen där allergier inte alls finns i samma utsträckning och definitivt inte fluor!

  Jag låter hellre bli att ge barnen cellgift och riskerar laga någon tand extra än att riskera ångra fluorintaget om 30 år.

  Ha en trevlig helg :)
  Kram Therese

  SvaraRadera
 6. Jag hade ingen aning om detta. Men det var intressant, tål att testas med den andra tandkrämen.

  trevlig helg.
  kram

  SvaraRadera
 7. Detta måste jag forska i, min son har blivit ordinerad sköljning en gång om dagen med flour plus tandkräm vid tandborstning, hm...

  Anette

  SvaraRadera
 8. Hej Therese!
  Nu känner jag mig helt obildad, för jag hade aldrig ens hört talas om den här debatten kring fluor. Varför har man inte gjort det? Mycket intressant läsning, det väcker en del funderingar. Kanske man skulle utesluta fluoren ett tag. Har samma problem som du, är så noga med min munhygien men får ändå hål titt som tätt. Jag är dessutom flitig användare av just fluor, både i tuggummin som munskölj i tablettform och i tandkrämen. Hmm, jag får nog lov att forska lite mer i det här ämnet.

  SvaraRadera
 9. Tack för ditt svar Therese!

  Alla har givetvis rätt att föra fram sin åsikt. Om tanken är att få folk att öppna ögonen och ta ett aktivt val själva så borde man kanske ta upp "den andra sidan" oxå. Det är ändå så att den största delen av forskningsvärlden är rörande överrens om att flour endast är bra för oss i de mängder vi diskuterar. Det finns tom naturligt i vårt dricksvatten.

  Här är en lite mer lättläst länk, på svenska.

  http://www.primavi.se/fragel_tandlakare/qapost.cfm?ID=918&subjectName=Fluor

  Jag är inte ute efter att ändra dina åsikter alla göra sina val. Men vi är många som följer din blogg och du har ett inflytande på dina läsare så dina åsikter kan påverka många. Därför vill jag uppmärksamma andra sidan så att inte folk som läder detta första gången köper teorin rakt av.

  Det finns flera liknande områden där det finns konspirationsteorier t.ex. ang. amalgam och allmän vaccinering. Flouride diskussionen liknar i mångt och mycket dessa. Dvs det finns ingen officiell forskning som visar klara samband och forskningsvärlden är enad.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Linda: Om du med "den andra sidan" syftar på den fluorinformation vi blivit uppfödda med, så hör vi ju det var gång vi är hos tandläkaren och ideligen i tandkrämsreklamen. "Den andra sidan" är ju vad som kommit att bli den almänna uppfattningen om fluor trots att man inte aldrig nämner att fluor faktiskt är ett gift! Jag har en bekant vars mor är tandläkare och sedan barnsben varit nogrann med att skydda sina tänder med allehanda fluoridprodukter. Hon har nu i vuxen ålder börjat få reaktioner i form av magsmärtor så snart hon t.ex. tuggar fluortuggummi. Att fluor kan ha en positiv effekt för tandhygienen har vi fått höra, men att vi ska behöva höra sådant som att någon lider av fluorbrist=giftbrist?!? Näe, vi får i oss mer än tillräkliga doser fluor genom mat och dryck.

  SvaraRadera
 11. Kikar in här.
  Intressant läsning.
  www.fyrabarnsmamma.webblogg.se

  SvaraRadera
 12. Mycke intressant läsning vännen, och självklart väcker det funderingar. Flour i Ramlösa? Oh my god!! Jag var själv besatt i Loka citron när jag var gravid med Isac;-)!! Tack för inte bara en ispirerande blogg utan även mkt informativ,*ler*. Kram Sofia

  SvaraRadera
 13. Herr S,
  jag skickade tidigare ett mail till din fru där jag bla. skrev att jag inte ska uppta space här och diskutera detta. Det här är hennes blogg och hon bestämmer innehållet dock så avslutades inlägget om flour med en spontan fråga. Hur känner du? Därav mitt ärliga svar. Jag ville som jag skrev tidigare bara uppmana alla som är intresserade att inte bara läsa anti-floride sidan utan ta reda på all fakta och göra sin egen bedömning. All sådan här info bör ses på med kritiska ögon oberoende av vad man står i frågan. Jag har personligen inget problem med att ni inte använder flour.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att det är ingen som sticker under stol med att flour är skadligt i stora mängder.

  Tack för mig!

  SvaraRadera
 14. Tänkvärt:) Ha en fin söndag Kram Mia

  SvaraRadera
 15. Jag är en av de barnen som fick för mycket flour när jag var liten. Vi hade det nämligen i dricksvattnet och insåg det försent. Mina tänder är "fläckiga" och det är urtrist!

  Tack för upplysningen om Ramlösa!!
  Tur man har en egen SodaStream hemma! ;-)

  Kram

  SvaraRadera
 16. Flour ska ALDRIG sväljas. Skölj och spotta UT. När dom började med flour sköljning i skolan på 80-talet så syns det än idag på oss som är födda på 70-talet, vi har mycket bra tänder.

  SvaraRadera
 17. För den som vill fördjupa sig i ämnet...
  http://www.vitaviva-info.com/sv/Health/Health_Info_Details.382.aspx

  SvaraRadera
 18. Hej Therese,kom av en slump in på din sida o fick läsa om fluortanten, har därefter gjort egna efterforskningar. (Det är inte särskilt lätt att bena ut alla argument, historiska fakta, politiska beslut, kemi och konsekvenser samt en del konspirationsteorier) och kommit fram till slutsatsen att natriumfluorid som finns i bla. tandkräm är ett mycket toxiskt ämne och ej önskvärt att stoppa i munnen eller tillföra på annat sätt. Har slutat med fluortandkräm sen en tid tillbaks och den första positiva effekten var att mitt tandkött slutat blöda vid tandborstning då jag numera använder fluorfri sådan.

  Med detta vill jag säga tack till dig som fick upp mina ögon för detta ämne, bra skrivit.

  Mvh.
  Lennart

  SvaraRadera

Jag vill gärna höra din åsikt - kommentarer mottages tacksamt ♥
Kram fröken Sätterlund